Kεραυνοβόλος έρωτας ή γνωριμίες

Το θέμα του έρωτα ήταν και παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέσα στους αιώνες της ανθρώπινης κοινωνικοποίησης και σύναψης σχέσεων. Υπάρχουν μηχανισμοί με τους οποίους επιλέγουμε πως ερωτευόμαστε και πια η ερμηνεία του έρωτα;

Παρ’ όλη την εγγενή δυσκολία του θέματος ο έρωτας είναι ένα αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε όλοι γιατί μας αφορά και μας προκαλεί το ενδιαφέρον επειδή δεν μπορούμε να τον εξηγήσουμε. Μεγάλη συστάδα ειδικών και μη υπάρχουν οι οποίοι έχουν σαν βασική τους ενασχόληση το θέμα του έρωτα από αστρολόγους μέχρι κοινωνικούς επιστήμονες ή ψυχολόγους.

Ποιές όμως είναι οι παράμετροι του έρωτα; Οι ερωτευμένοι βασίζονται στα αισθητήρια όργανά τους και σε αυτά που φαντάζονται σύμφωνα με τα δεδομένα που τους δίνουν αυτά. Σύμφωνα με το παραπάνω ο έρωτες μπορεί να διακριθεί σε δύο είδη στον κεραυνοβόλο, δηλαδή τον έρωτα όπου τα δεδομένα που λαμβάνουν οι ερωτευμένοι είναι πολύ λίγα και τον σταδιακό έρωτα.

Τι είναι όμως ο κεραυνοβόλος έρωτας;

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του κεραυνοβόλου έρωτα είναι η ένταση, τα έντονα συναισθήματα, το έντονο πάθος, η έντονη επιθυμία για συναισθηματική και σωματική επαφή. Από τους ψυχολόγους πιστεύεται ότι αν καρποφορήσει δεν διαρκεί τις περισσότερες φορές πάνω από τους έξι μήνες και ότι πολλές φορές ακόμα δεν γίνεται αντιληπτός γιατί διαρκεί μόνο 1/5 του δευτερολέπτου.

Τα στοιχεία αυτά του κεραυνοβόλου έρωτα έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από έρευνες αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενεργοποιούνται ταυτόχρονα 12 διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου που προκαλούν την έκριση ουσιών όπως η αδρεναλίνη και δημιουργούν αισθήματα ευεξίας και διέγερσης. Σύγκριση γίνεται και με την λειτουργία του οργανισμού όταν παίρνει κοκαΐνη όπου οι ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό είναι οι ίδιες.

Επιπλέον έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel  έδειξε ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας σχετίζεται με το DNA και όχι με τον αυθορμητισμό ή τις συγκυρίες.  Το συμπέρασμα βασίστηκε σε πειράματα σε μύγες του είδους δροσόφιλα.

Παρατηρήθηκε ότι οι θηλυκές μύγες είναι βιολογικά προγραμματισμένες έτσι ώστε να εντοπίζουν τα αρσενικά που είναι γενετικώς συμβατά με αυτές με σκοπό την αναπαραγωγή, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τις πιθανές αρσενικές μύγες-συντρόφους από την πρώτη κιόλας συνάντηση, αντιδρώντας ενστικτωδώς έτσι ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες απόκτησης υγιών απογόνων.

Ο σταδιακός έρωτας

Ο σταδιακός έρωτας που έχει κοινά χαρακτηριστικά με το γνωστό κλικ του κεραυνοβόλου, δεν συμβαίνει άμεσα . Είναι κάτι που δημιουργείται σιγά σιγά και εξελίσσεται, από ώρες σε μέρες, σε μήνες, σε χρόνια μέσα από γνωριμίες. Δεν έχει να κάνει με την υπερθέρμανση-υπερδιέγερση των αισθήσεων και αισθημάτων αλλά με την απόκτηση μιας βαθμιαία αναπτυσσόμενης ζεστασιάς μεταξύ των ερωτευμένων.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο είμαστε ερωτευμένοι και εκστασιασμένοι με την αδρεναλίνη στο σώμα μας όλοι ονειρευόμαστε τη φάση στη σχέση μας που είμαστε ξαπλωμένοι στο καναπέ και ξεφυλλίζουν τις Κυριακάτικες εφημερίδες πίνοντας καφέ, δηλαδή ονειρευόμαστε τη φάση του ουσιαστικού έρωτα! Και όταν παντρευόμαστε ονειρευόμαστε τα bar και τα ξενύχτια, δηλαδή ονειρευόμαστε τη φάση του κεραυνοβόλου έρωτα.

Συμπέρασμα

Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που δε μας αφήνει να χαρούμε αυτό που έχουμε, τη στιγμή που το έχουμε;

Επίσης τι είναι το καλύτερο από τα δύο βασικά ήδη έρωτα και ποιό αυτό ταιριάζει περισσότερο σε εμάς; Όχι ότι μπορούμε να το ελέγξουμε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s